Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Έργα 50 εκατ. ευρώ από την Εγνατία Οδό στα Ιόνια Νησιά

Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρόκειται να υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες και έως το τέλος Φεβρουαρίου η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκειμένου να αναλάβει την μελέτη και την κατασκευή έργων δημοσίου χαρακτήρα στα Επτάνησα που συνολικά και σε βάθος χρόνου εκτιμώνται στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.




Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Αντωνούδης, ο οποίος επισκέφθηκε επανειλημμένως τα Ιόνια Νησιά εν όψει αυτής της συνεργασίας, και οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες των Ιονίων έχουν μεγάλη ανάγκη συνδρομής από μία τεχνική εταιρεία, όπως η Ε.Ο.Α.Ε., η οποία διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία στην μελέτη, εκτέλεση και διαχείριση έργων, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων, πολύ περισσότερο, δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε σε αριθμούς αλλά ούτε και σε εμπειρία.

"Την υπογραφή της σύμβασης με την Περιφέρεια, για έργα οδικής ασφάλειας, θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20-30 ημέρες οι προγραμματικές συμβάσεις με τις περιφερειακές ενότητες, αφού προηγουμένως αποσαφηνιστούν τα έργα που θα αναλάβουμε" είπε ο κ. Αντωνούδης.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε., στο πλαίσιο των προσπαθειών για προσθήκη έργων στο τεχνικό της χαρτοφυλάκιο, τώρα που ολοκληρώνεται το δίκτυο του άξονα της Εγνατίας και των καθέτων του, ενδιαφέρεται να αναλάβει τέσσερις κατηγορίες έργων στα Ιόνια Νησιά.

Η μία κατηγορία αφορά έργα οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό δίκτυο των νησιών, με παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Τα έργα αυτά μπορούν να προχωρήσουν άμεσα καθώς η Ε.Ο.Α.Ε. έχει εκπονήσει μελέτες για την οδική ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στη διαχείριση περιβαλλοντικών έργων και πιο συγκεκριμένα σε αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, εργοστάσια μηχανικής επεξεργασίας, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ).

Η τρίτη κατηγορία έργων αφορά έργα σε σχολικά κτίρια και η τέταρτη έργων των ΔΕΥΑ, δηλαδή ύδρευσης και αποχέτευσης.

Να ληφθεί υπόψιν ότι οι υποδομές των νησιών του Ιονίου, έχουν δεχθεί πλήγματα από την υψηλή σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα κάτι που αποτελεί έναν πρόσθετο και πολύ σοβαρό λόγο για τεχνικές παρεμβάσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνούδης, για τα περισσότερα από τα έργα που εξετάζει η Ε.Ο.Α.Ε. να αναλάβει, υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, τους Δήμους αλλά και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των έργων από πλευράς Ε.Ο.Α.Ε., αυτή θα γίνεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων της Εταιρείας ενώ θα υπάρξει και ένα παράλληλο σύστημα, όπου τοπικά, σε κάποιους δήμους, θα οριστεί βοηθός επιβλέπων μηχανικός ο οποίος σε τακτική βάση θα υποστηρίζεται από τον επιβλέποντα της Εταιρείας.

Πηγή:  http://www.voria.gr/article/i-egnatia-odos-ipografi-simvasis-gia-erga-sta-ionia-nisia