Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ήρθε η ώρα της θερμομόνωσης με το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Τα κρύα του φετινού χειμώνα στη Θεσσαλονίκη άφησαν τα «κατάλοιπα» τους στους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια των νοικοκυριών.

Οι αυξημένες ανάγκες για θέρμανση τις κρύες ημέρες και νύχτες του φετινού χειμώνα, όταν επί αρκετά 24ωρα επικράτησε ολικός παγετός, ανέδειξαν τις ελλείψεις στην θερμομόνωση πολλών κατοικιών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης του εξωτερικού κελύφους της οικοδομής ή της κατοικίας με θερμομονωτικά υλικά.
Μάλιστα η χρονική περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη για τις εξωτερικές εργασίες θερμομόνωσης, καθώς οι τοίχοι της οικοδομής είναι στεγνοί και οι σχετικές εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν απρόσκοπτα.
Η απουσία θερμομόνωσης δεν έχει μόνο…αρνητικά αποτελέσματα στην τσέπη του καταναλωτή, λόγω πολύ μεγαλύτερης δαπάνης για θέρμανση και ψύξη, αλλά παίζει ρόλο και στην ηχομόνωση, καθώς δύναται να απομονώνει τους εξωτερικούς θορύβους πολύ πιο αποτελεσματικά.
Το εξωτερικό κέλυφος σκεπάζει τους τοίχους του σπιτιού με μία στρώση από θερμομονωτικά υλικά όπως ένας άνθρωπος όταν κρυώνει φορά ένα μπουφάν. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αρκετά φθηνή.
Έτσι, στην εποχή όπου τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη ολοένα αυξάνονται, η λύση της θερμομόνωσης είναι η σημαντικότερη ως μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς τα έξοδα για κλιματιστικά, πετρέλαια ή και φυσικό αέριο είναι σημαντικά μικρότερα.
Τα συστήματα θερμομόνωσης μονώνουν όλα τα κρίσιμα σημεία λεπτομερειών των οικοδομών όπως λαμπάδες, πρέκια, προβόλους, στηθαία, συνδέσεις κλπ.
Εξαλείφοντας τα αδύνατα σημεία στην κατασκευή, χρησιμοποιείται καλύτερα η ικανότητα αποθήκευσης θερμότητας της τοιχοποιίας. Μετά το τέλος της θέρμανσης (π.χ. κλείσιμο καλοριφέρ) η αποθηκευμένη ενέργεια αποδίδεται στον χώρο εξισορροπώντας την θερμοκρασία και μειώνοντας δραστικά την ανάγκη επιπλέον θέρμανσης.
Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μονωτικών υλικών, όπως ο ορυκτοβάμβακας και ο πετροβάμβακας, που προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της θερμομόνωσης.
Τα πλεονεκτήματα της θερμομόνωσης συνοψίζονται στα εξής:
  • Μειωμένη ανάγκη για ψύξη-θέρμανση και έως 50% εξοικονόμηση χρημάτων
  • Ακουστική προστασία και πυροπροστασία
  • Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
  • Μόνιμα αυξημένη άνεση και αξία της κατοικίας
  • Προστασία του περιβάλλοντος λόγω της ενεργειακής εξοικονόμησης