Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συμμαχία Lamda - Varde στα εμπορικά κέντρα

Ως η αρχή για μια ευρύτερη συνεργασία στον χώρο των mall και γενικότερα των εμπορικών αναπτύξεων, χαρακτηρίζεται το deal που έκλεισε η Lamda Development με το μεγάλο αμερικανικό fund, Varde Partners.

Συγκεκριμένα, η τελευταία, μέσω θυγατρικής της, εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρείας Lamda Malls A.E., η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε. και στις οποίες ανήκουν τα Εμπορικά Κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αντίστοιχα, ανακοίνωσε η Lamda Development.


H Varde θα καταβάλει το ποσό των 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της Lamda Malls A.E, ενώ προτίθεται να υποστηρίξει την επέκταση της εταιρείας μέσω εξαγορών και νέων αναπτύξεων ακινήτων εμπορικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η αρχική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της νεοϊδρυθείσας εταιρείας ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ, καθώς έχει στην ιδιοκτησία της δύο από τα τρία επιτυχημένα εμπορικά κέντρα της Lamda Development.
Πρόκειται, πάντως, για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας με το fund, καθώς πρόθεση και των δύο είναι η από κοινού παρουσία στην ελληνική αγορά με την ανάπτυξη κι άλλων εμπορικών ακινήτων, κυρίως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υπογράμμισε ότι η σχετική συμφωνία δεν αφορά μόνον την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων εμπορικών κέντρων της Lamda Development, αλλά τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας. Και τούτο όχι αποκλειστικά μέσω εξαγορών υπαρχόντων εμπορικών κέντρων με ισχυρό brand name, αλλά και με την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων. Μια κίνηση που «δείχνει» ότι η συνεργασία στοχεύει στις εμπορικές χρήσεις που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό.

Η νέα εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με τις συνολικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα του retail real estate να εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς έγινε σε μια χρονική περίοδο που δεν έχουν απομακρυνθεί οι αβεβαιότητες σχετικά με την ελληνική οικονομία, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για τη Lamda Development όσο και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας και δίνει ένα αισιόδοξο «σήμα» στους διεθνείς επενδυτές γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Varde Partners είναι διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Προσανατολίζεται στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές. Η Varde Partners απασχολεί 250 άτομα με κύρια γραφεία στη Μινεάπολη, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη και διάφορα γραφεία ανά τον κόσμο.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=114577313