Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τα ενεργειακά έργα στο εξωτερικό το αντίδοτο της J&P ΑΒΑΞ στην ανομβρία δημόσιων έργων στην Ελλάδα

Στην ανάληψη ενεργειακών έργων στο εξωτερικό, στις ιδιωτικοποιήσεις που συνοδεύονται από μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο (π.χ. το Ελληνικό), αλλά και στην ωρίμανση του χαρτοφυλακίου συμβάσεων παραχώρησης, ελπίζει η διοίκηση του ομίλου J&P ΑΒΑΞ ώστε να αντιμετωπίσει την ανομβρία δημοσίων έργων στην ελληνική αγορά.

Χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου Κώστας Κουβαράς υποστήριξε πως "το 2016 ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσίασε άνοδο του κύκλου εργασιών μετά από αρκετά χρόνια, χωρίς ανάλογη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα κυρίως λόγω έκτακτων και μη οργανικών χρεώσεων". Ο ίδιος θεωρεί πως η πορεία του κλάδου "θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν στη φάση υλοποίησης των κατασκευαστικών εργασιών, από τις μεταρρυθμίσεις και την καλή πορεία κλάδών όπως ο τουρισμός".
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, "το χαρτοφυλάκιο των συμβάσεων παραχώρησης αρχίζει να αποδίδει γιατί ολοκληρώνεται η περίοδος κατασκευής των οδικών αξόνων και ανακάμπτουν τα έσοδα από αύξηση της κυκλοφορίας. Ο κ. Κουβαράς υποστήριξε πως οι κυκλοφοριακές συνέργειες που προκύπτουν από την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων ενισχύουν την κίνηση και στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου στην οποία είναι μέτοχος η J&Ρ ΑΒΑΞ. Ο όμιλος συμμετέχει επίσης και στις κοινοπραξίες κατασκευής και διαχείρισης των οδικών αξόνων Ολυμπία Οδός, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Μαλιακός - Κλειδί, ενώ κατέχει και το 30,83% της Αττικής Οδού.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ομίλου είπε χθες πως η J&Ρ ΑΒΑΞ "διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων από υποδομές συγκοινωνιών, χώρους στάθμευσης, μαρίνες και πρόσφατα προστέθηκαν τα σχολικά κτίρια. 18 διαφορετικά έργα και εταιρείες.
Εχει επενδύσει 255 εκατ. ευρώ στον τομέα των παραχωρήσεων με αναμενόμενα έσοδα 1,25 δισ. την περίοδο 2017 - 2040 και παρούσα αξία μελλοντικών μερισμάτων 400 εκατ. ευρώ "ακόμα και με χρήση ιδιαίτερα συντηρητικών συντελεστών προεξόφλησης". Κατά τον κ. Κουβαρά πρόκειται για επενδύσεις που "θα αποδώσουν σημαντικές υπεραξίες που δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν στις δημοσιευόμενες οικονομικές καταστάσεις".
Ενα από τα πλέον επιτυχημένα έργα του ομίλου είναι η μαρίνα Λεμεσού στην Κύπρο (συμμετέχει με 30,83% στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης) όπου τα έργα έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%. Η επένδυση φτάνει τα 375 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις (διαμερισμάτων και βιλών) να έχουν ήδη αγγίξει τα 366 εκατ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης κατοικιών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί πρόσθετο συγκρότημα πέντε πολυκατοικιών. Μάλιστα το 30% των διαμερισμάτων έχει ήδη πωληθεί ενώ το έργο βρίσκεται στα σχέδια. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί το 100% των διαμερισμάτων (πλην του υπό κατασκευή πρόσθετου συγκροτήματος) και το 70% των επαύλεων. Ηδη ελλιμενίζονται στη μαρίνα 280 σκάφη με τη δυναμικότητα να φτάνει τα 650.
Η μονάδα στη Βαγδάτη
Η διοίκηση του ομίλου τόνισε χθες πως η κατασκευή μεγάλης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στα περίχωρα της Βαγδάτης, για λογαριασμό ιδιώτη επενδυτή, βρίσκεται σήμερα στο 10% και προχωρά κανονικά.
Πρόκειται για σύμβαση 400 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός της μονάδας. Ο όμιλος υπέγραψε, επίσης, σύμβαση για τον αρχικό σχεδιασμό (μελέτες, κλπ) ενεργειακού συγκροτήματος στο Μπαγκλαντές που αποτελείται από δύο προβλήτες αγωγών καυσίμων, σταθμούς LNG και LPG (υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου) και μεγάλο σταθμό παραγωγής ενέργειας. Τώρα έχει προσδοκίες πως μπορεί να συμμετάσχει και στην κατασκευή του συγκροτήματος.
Οι ΑΠΕ
Ικανοποιητική κρίνεται και η πορεία της θυγατρικής Voltera στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που πέρυσι είχε έσοδα 28 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 12 έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Πολύ σύντομα ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου αιολικού στην Αιτωλοακαρνάνία, ισχύος 16 MW ενώ αδειοδοτημένα είναι άλλα 3 αιολικά στη Βοιωτία με προέγκριση χρηματοδότησης από την EBRD.
Η διοίκηση προέβλεψε πως τα έσοδα του 2017 θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα με τα κέρδη (πέρυσι είχε ζημιές) "σημαντικά βελτιωμένα".
Στις πιεστικές ερωτήσεις μικρομετόχου για πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κώστας Μιτζάλης τόνισε πως "ξεκινάμε με μεγάλη ένταση για να έχουμε κερδοφορία. Εάν όπως το 2016 υπάρξουν έκτακτες ζημιές δε μπορούμε να τις προβλέψουμε. Αγωνιζόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να υπάρχει κερδοφορία". Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, πάντως, και η αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας για περιορισμό των χρηματοοικονομικών εξόδων.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ. Στη χθεσινή συνέλευση παραβρέθηκε και ο ισχυρός άνδρας του κυπριακού ομίλου J&Ρ Δάκης Ιωάννου. Ο γιός του, Χρήστος Ιωάννου, είναι πρόεδρος της J&Ρ ΑΒΑΞ.

Πηγή: https://energypress.gr/news/ta-energeiaka-erga-sto-exoteriko-antidoto-tis-jp-avax-stin-anomvria-dimosion-ergon-stin-ellada

Οικοδομές ανα Περιοχή:
Βουλιαγμένη-Βάρη-Μαρούσι:    10 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/KowZtu )
Σαλαμίνα-Γλυφάδα:                   21 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/461kk3 )
Βούλα:                                      14 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/JiZ5u5 )
Γλυκά Νερά:                              8 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/eSpDmo)
Αγία Παρασκευή:                      5 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/XJ74bs )
Χαλάνδρι-Βριλήσσια:                9 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/9qOd4J )
Γλυφάδα-Χαλάνδρι,Βριλήσσια,Ελληνικό:     17 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/k47uEJ )
Ν.Σμύρνη-Βύρωνας-Αθήνα-Υμηττός:     11 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/DgW3dG )
Κηφισιά-Κρυονέρι:     13 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/1ap1Ez )
Αλιμος:     8 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/AZcI0A )
Βόρεια Προάστια:     11 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/is1kJc )
Παλαιο Φάληρο:     4 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/O70S3F )
Πελ/νησος(Μέρος Β): 9 νέες Κατασκευές  ( https://goo.gl/eoU0rX )
Εκάλη-Διόνυσος:     5 νέες Μεζονέτες ( https://goo.gl/PvEcED )

Διόνυσος-Δροσιά- Αγ.Στέφανος: 6 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/zTLjMl )
Φιλοθέη-Π.Ψυχικό:         4 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/b6E9db )
Πελοπόννησος:            10 νέες Κατασκευές
 ( https://goo.gl/Niixqn)
Σαλαμίνα:                        7 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/od27La)
Γλυφάδα:                         12 νέες Κατασκευές ( https://goo.gl/XitUzF )
Βάρη-Βουλιαγμένη:          8 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/qzNgev )
Βούλα:                            14 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/LNJr3I )
Καβάλα- Ηράκλειο:          5 νέες Κατασκευές  ( https://goo.gl/zlc1HU )

Αγ.Παρασκευή (Αττική):    8 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/qXUOpx )
Χαλκιδική-Θεσ/νίκη:     37 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/C7XRAd )
Πεύκη-Κηφισιά:               3 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/aeSPOY )
Πιερία:                          11 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/w8KpGF )
Βριλήσσια:                      4 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/1gDqfX )
Διανομή Προσπέκτους στα Εργοτάξια (https://goo.gl/gzv7uJ )
Θεσσαλονίκη:              10 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/rRzcUj )
Παιανία:                            7 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/u2Gmtl )
Ρόδος:                          15 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/GvdRwZ )
Μύκονος:                    17 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/m01tpu )
Χανιά:                           6 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/35syiG )
Ίλιον:                              3 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/bgyY9X )
Πειραιάς:                        6 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/BPi3S5 )
Σαντορίνη:                   21 νέες Κατασκευές (https://goo.gl/Ox3Hn7 )